EĞİTİM KURUMU SEÇERKEN
NEDEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİM?
Çünkü, 3 yaşına kadar bir çocuÄŸun beyni bir yetiÅŸkinden 2,5 kat fazla çalışır, 6 yaşına kadar bir profesörden 2 kat hızlıdır. ( Rethinking the brain 1997) Yapılan tüm uluslar arası araÅŸtırmalar ve uygulanan testler göstermektedir ki 0-6 yaÅŸ grubunda, geliÅŸim düzeyinde okul öncesi eÄŸitimi almış çocukların, akademik programlarda eÄŸitim almış olanlara göre 1. sınıf baÅŸarı düzeyleri daha yüksektir ve okuma yazmaya daha hızlı geçmektedir. 12 yaşında IQ deÄŸerleri 5 puan daha yüksektir, 15 yaşında yetenek sınavlarında % 90- 100 arası baÅŸarı saÄŸlarlar.%65′ i liseyi, %45′i üniversiteyi sorunsuz kazanır ve bitirir. YetiÅŸkin olduklarında dış dünyayla kolay ve saÄŸlıklı iletiÅŸim kuran, sosyal insanlar olurlar.
BİR OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMUNU SEÇERKEN
1- ÖN BİLGİ TOPLANMASI
Telefonla, yaÅŸ grupları,çalışma saatleri, tatiller,ruhsat, servis ve adres bilgilerini alın. Ancak randevulu ya da akÅŸam ve hafta sonu ziyaretlerinden kaçının. İlk ziyaretiniz, yanınızda çocuÄŸunuz olmadan ve sabah saatlerinde gerçekleÅŸtirin. ÇocuÄŸunuzu ancak karar verdikten sonra götürün. Evinize olabildiÄŸince yakın yuvaları tercih edin. Serviste geçireceÄŸi sürenin 15- 30 dakika arasında olmasına dikkat edin. 0 -2 yaÅŸ döneminde servis kullanmayın.
2- DIÅž MEKAN
İlk görünüÅŸün temiz ve bakımlı, genel saÄŸlık kurallarına uygun ( sınıf ve bahçe, eÅŸya ile oyuncaklarının, çocuk yaÅŸ ve boylarına uyumlu ) olması beklenir. Bahçenin güvenilir ve kontrol altında olması gerekmektedir.
3- BİNANIN GENEL KOŞULLARI
Binada yangın merdiveni, söndürücüler ve alarm sistemi bulunmalıdır. Çocukların ortak kullanım alanı olan tuvaletler, temiz ve hijyen kurallarına uygun olmalı, sıvı sabun ve kağıt havlu kullanılmalıdır. Mutfağın temiz, düzenli ve saÄŸlık kurallarına uygun olması beklenmelidir.
4- YÖNETİCİ VE PERSONEL BİLGİLERİ
Yönetici: Yöneticinin eÄŸitimini ve mesleki tecrübelerini sorun. Üniversitelerin okul öncesi çocuk geliÅŸimi ve eÄŸitimi, sosyal hizmet uzmanlığı, çocuk psikolojisi ve pedagoji bölümlerinden birisinden mezun olmaları gerekmektedir.
Ruhsat : Kurumun ruhsatı ( Sosyal Hizmetler müdürlüÄŸü ya da Milli EÄŸitim müdürlüÄŸü’nden alınan yasal çalışma belgesi ) olup olmadığını kontrol edin. GörebileceÄŸiniz bir yerde asılı deÄŸilse görmek isteyin.
Grup Sorumlusu (ÖÄŸretmen) : B u kiÅŸilerin okul öncesi çocuk geliÅŸimi eÄŸitmenliÄŸi Meslek Lisesi ya da 2 yıllık yüksekokul mezunu olmaları gerekmektedir.
5- Ä°Ç MEKANLAR
İlk etkide, kendinize ve duygularınıza güvenin. NeÅŸeli sesleri, güzel kokan, aydınlık, tertipli ve sıcak bir ortamı hedefleyin. İç ortamlarda, çocuÄŸunuzun geliÅŸimini destekleyecek yeterli sayıda araç- gereç olmalı, bunlar çocuÄŸunuzla aynı mekan (sınıf ) içerisinde ve istediÄŸinde ulaÅŸabileceÄŸi konumda bulunmalıdır. Sınıf içerisinde, oyunlar ve aktiviteler için tanımlı, ayrılmış bölümler olmalıdır. Bunlar, kitaplık, el becerisi ( manipülasyon ), bloklar, fen, sanat, hayal (sosyo- drama ,evcilik), su-kum çalışması bölümleridir. Araç- gereçlerin çocuk sayısınayeterli, geliÅŸim düzeyine uygun, bakımlı, (temiz, kırıksız, eksiksiz) ve düzenli olmasına dikkat edin. ( Çocuklar o anda oynadığı için mekandaki dağınıklık önemsenmemelidir. Çocukların kiÅŸisel eÅŸyaları için ayrılmış ve etiketli dolapları olmalıdır.
6- ÖÄžRETMEN/ ÇOCUK ORANI
AraÅŸtırmalar, öÄŸretmen, çocuk oranının ve grup büyüklerinin çocuk geliÅŸimine önemli etkisi olduÄŸunu kanıtlamıştır.
Uluslar arası standartlara göre bu oranlar:
24-36 ay |
1 ÖÄŸretmen |
5-7 çocuk |
3 yaÅŸ |
1 ÖÄŸretmen |
7-10 çocuk |
4-5 yaÅŸ |
1 ÖÄŸretmen |
8-10 çocuk |
6 yaÅŸ |
1 ÖÄŸretmen |
10-12 çocuk |
biçimindedir.
Daha fazla sayılarda çocuk olması durumunda bir yardımcı öÄŸretmen ya da 2. bir grup sorumlusu ile çalışılması uygundur. 0-2 yaÅŸ grubunda bulunan çocukların, diÄŸer yaÅŸ grupları ile karma yapılmaması gerekmektedir.
7- İŞLEYİŞ
Kurumun bir felsefesi ve uyguladığı yazılı bir sistemi olması gerekmektedir.Bu felsefenin sizin görüÅŸ ve beklentilerinize uygunluÄŸu önemlidir. Kurumun kapısı size sürekli açık olmalıdır. Kendinizin ve çocuÄŸunuzun gereksinimleri doÄŸrultusunda, her zaman kurumu, sınıfı ziyaret edebilmelisiniz ve bu belirli gün ve saatlerde sınırlandırılmış olmamalıdır. 0- 6 yaÅŸ grubunun öÄŸrenme sistemi, somut, aktif, keÅŸfe ve deneye dayalıdır. Akademik ve çocukları zorlayacak yaklaşımlardan ve beklentilerden kaçınılmalıdır. Günlük plan, çocukların, küçük kas- büyük kas, zihinsel, biliÅŸsel ve sosyal geliÅŸimine ait çalışmaların tümünü birden ve dengeli olarak içermelidir. Çocuklara günlük iÅŸleyiÅŸte bireysel davranabilme ortamı mutlaka saÄŸlanmalı ve tüm aktiviteler için seçme hakkı tanınmalıdır. Çocukların sosyal yaÅŸam biçimlerinin ve toplumsal kurallarının oluÅŸabilmesi- geliÅŸebilmesi için, pozitif ve destekleyici davranılmalı, kırıcı , örseleyici davranışlardan kaçınılmalıdır.
8- EĞİTİM PLANI (MÜFREDAT)
EÄŸitim planı, çocukların bireysel geliÅŸimleri, ilgi alanları ve gereksinimleri göz önüne alınarak hazırlanmış, çocuk geliÅŸimi ilkelerine ve öÄŸrenme biçimlerine baÄŸlı, yazılı metinlerin iÅŸleyiÅŸinden oluÅŸmalıdır. ÖÄŸrenme ortamı ve aktiviteler, bu programın felsefesine ve hedeflerine uygun olarak düzenlenmelidir. ÖÄŸretmenler, çocukları izleyerek, gözlemleyerek- kesinlikle test yöntemlerine baÅŸvurmaksızın her bir çocuk için amaca ulaşılıp ulaşılmadığını deÄŸerlendirirler.Bu deÄŸerlendirmelerin sonuçlarını aileler ile paylaşırlar.
9- BESLENME
Yemek listeleri, düzenli beslenme ilkelerine uygun ve yeterli miktarda olmalı, her ay ailelere gönderilmelidir. Yemek masaları, sandalyeleri ve diÄŸer ekipmanlar çocukların yaÅŸ ve boylarına, özelliklerine uygun olmalıdır. Yemek saatlerinin bir sosyalleÅŸme süreci olduÄŸu düÅŸünülerek, en az bir yetiÅŸkin çocuklarla aynı masayı paylaÅŸmalıdır.
10- İLETİŞİM
ÖÄŸretmen- Çocuk İletiÅŸimi : ÖÄŸretmenler çocuklarla iletiÅŸim kurarken göz seviyesinde bulunmalı, konuÅŸma biçimleri sıcak ve sevecen olmalıdır. ÖÄŸretmenler çocukların gereksinimlerini anında yanıtlamalı,çocukların sınıf içi davranışlarında rahat, canlı ve neÅŸeli oldukları gözlemlenmelidir.
ÖÄŸretmen- Veli İletiÅŸimi: ÖÄŸretmenler, günlük olarak çocukların beslenme ve saÄŸlık konularında, fiziksel ve ruhsal deÄŸiÅŸikliklerinde ailelere sözlü veya yazılı olarak bilgi aktarmalıdırlar. Ayrıca periyodik deÄŸerlendirme yapılarak, aileye geliÅŸim düzeyi aktarılmalıdır.
Kurum ve Veli İletiÅŸimi: Okul ve aile iÅŸbirliÄŸi içersinde, çocuÄŸun geliÅŸimini olumlu yönde desteklemeli, yaÅŸanan problemlerde birlikte çözüm üretebilmelidirler. Aileler, eÄŸitim planı, iÅŸleyiÅŸ program ve çocukları etkileyebilecek deÄŸiÅŸikliklerden kurum tarafından düzenli haberdar edilmelidirler.
11- FİYATLANDIRMA
Uygulanan fiyatı, geçerlilik süresini, ödeme koÅŸullarını ve tahmini artış oranını öÄŸrenin. Fiyatı tek başına bir özellik olarak deÄŸil, uygulanan sistemle birlikte deÄŸerlendirin ve arayışlarınızda bu dengeyi gözden kaçırmayın
ÇOCUÄžUM HAZIR MI?
ÇocuÄŸun okul öncesi eÄŸitim kurumuna baÅŸlamasını belirleyen standart bir yaÅŸ yoktur. Sizin gereksinimleriniz ve çocuÄŸunuzun fiziksel, psikolojik özellikleri göz önüne alınarak uygun dönem belirlenmelidir. 2. yaÅŸla birlikte baÅŸlayan anneden ayrılma süreci, tuvalet eÄŸitimi, kendi gereksinimlerini karşılama ve bunları ifade edebilme becerisi sizin için bir referans teÅŸkil edebilir. Sizin çocuÄŸunuzun evde geçirdiÄŸi sürenin verimsiz ve yetersiz olduÄŸunu hissetmeniz ya da kendisinin oyun, arkadaÅŸ gibi isteklerini dile getirmesi de önemli bir etkendir.
UYUM SÜRECİNİ YAÅžARKEN
ÇocuÄŸunuzda neleri gözlemleyebilirsiniz ?. ÇocuÄŸunuzun yuva yaÅŸantısına geçiÅŸini izlerken, kendinizin okula , iÅŸ yaÅŸantısına, araba kullanmaya v.b ilk baÅŸladığınız günleri düÅŸünün.Uyum sürecinin çok hızlı ve baÅŸarılı olmasını beklemeyin.ÇocuÄŸun yaşı ve yapısına baÄŸlı olarak bu süre 4- 6 hafta arasında hatta bazen daha uzun bir zaman alabilir. Bu süreç içersinde, aÄŸlama, karın- baÅŸ aÄŸrıları, kusma, alta kaçırma, genel isteksizlik görülebilir.
SİZE DÜÅžENLER NEDİR?
Öncelikle kararlı olun ve verdiÄŸiniz karara inanın İlk günlerde çocuÄŸunuzla yuvada zaman geçirmeye hazırlıklı olun ÇocuÄŸunuza dürüst davranın, gidiÅŸ nedeninizi, dönüÅŸ zamanınızı belirtin. VerdiÄŸiniz söz ve saatlerde kesinlikle uyun. ÇocuÄŸunuzdan vedalaÅŸarak ayrılın. Bunun çocuÄŸunuzun size olan güveni açısından çok önemli olduÄŸunu unutmayın. Yuva yaÅŸamının, çocukların yaÅŸantısının doÄŸal bir parçası olduÄŸunu ona vurgulayın. ÇocuÄŸunuzun günlük yaÅŸantısını sizinle paylaÅŸmasını beklemeyin. Ona örnek olarak zaman içersinde size aktarmasını saÄŸlayabilirsiniz.( Ben bugün alışveriÅŸe gittim, öÄŸle yemeÄŸinde salata yedim, ya sen ? ) ÇocuÄŸunuzun arkadaÅŸlık iliÅŸkilerine doÄŸrudan karışmayın. Çözüm yolları önererek, örnekler vererek yardımcı olabilirsiniz. Uyum süreci çok sancılı geçiyor ve / veya çok uzuyorsa, bu durumun çocuÄŸunuzun kiÅŸiliÄŸinden mi, yoksa ortam, sistem ve kiÅŸilerden mi kaynaklandığını mutlaka araÅŸtırın.
KAYNAKÇA: TÜRKİYE OKULÖNCESİ EĞİTİMİNİ GELİŞTİRME DERNEĞİ
Tan Mavi Beyaz Çocuk evi Feneryolu Kadıköy
